Wat is een Invitation to Play?

Invitation to Play. Wat is het precies? Waarom is het zo waardevol voor de spelontwikkeling van je kinderen? Waarom is het zo leuk? En ook: hoe bouw je toffe uitnodigingen om te spelen op voor jouw kinderen? In deze blog lees je er alles over en vind je handige aanknopingspunten om zelf aan te slag te gaan, zodat je kinderen nóg fijner kunnen spelen!

Wat is Invitation to Play

Een invitation to play is letterlijk een uitnodiging aan [je] kinderen om te spelen met bepaald speelgoed of bepaalde materialen. Je zet speelgoed klaar, op een uitnodigende manier, zodat je kinderen er mee willen spelen zodra ze het zien. Deze manier van spelen vindt haar oorsprong in het Walforf, Reggio en Montessori onderwijs.

invitation to play candylab autos

Speelgoed met een open einde

Door voor de Invation to Play gebruik te maken van “speelgoed met een open einde” worden kinderen uitgedaagd om hun fantasie te gebruiken en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Open ended toys zijn bijvoorbeeld houten blokken, bogen, ballen, platen en ringen. Dit speelgoed is niet “af”, zoals het meeste speelgoed dat je vindt in reguliere speelgoedwinkels. Het is een middel om allerlei soorten bouwwerken en spellen te maken. De fantasie van het kind doet de rest. Houten speelgoed merken die dit speelgoed maken zijn bijvoorbeeld Grimms, Grapat en Holztiger. Deze duurzame speelgoedmerken vind je in onze webshop en in onze winkel op de Botermarkt 25 in Leiden. Het duurzaam speelgoed met een open einde kun je vervolgens aanvullen met meer gedefinieerd speelgoed, zoals auto’s, autobanen, poppen, een dokterstas en keukenspulletjes. Bij ons vind je bijvoorbeeld de grappige en sterke auto’s van Candylab, de autobanen van Way to Play en het fantasiestimulerende speelgoed van Little Dutch.

way to play autobaan candylab auto

Lees ook: 20 dingen die je kunt bouwen met de Grimms regenboog!

Waarom zou je een Invitation to Play klaarzetten?

Een Invitation to Play zet je in eerste instantie natuurlijk klaar omdat het leuk is voor je kinderen! Je doet dit bijvoorbeeld als ze op school zijn, liggen te slapen, een middagdutje doen of even in een andere ruimte of met je partner aan het spelen zijn. Ze komen de kamer binnen en “woaaaaah! wat staat daar! Wat magisch! Wat mooi!” of ze schuifelen er voorzichtig en nieuwsgierig op af: “hé, wat staat daar nou?!”. Het ene kind duikt er gelijk op af en verliest zich in het spel. Een ander kind [of hetzelfde kind op een andere dag] moet misschien de ITP eerst even flink bewonderen voordat het ermee durft te spelen. Of misschien heb je een dreumes en wordt je bouwwerk gelijk tegen de grond gemaaid. Hoe dan ook is het leuk!

Maar er zijn nog meer redenen om een ITP klaar te zetten:

  • Speelgoed waar al een tijdje niet mee is gespeeld krijgt weer een plek in hun speelroutines
  • Speelgoed waarvan ze zelf nog niet zo goed weten hoe ze ermee moeten spelen komt tot leven
  • Het stimuleert de [ontwikkeling van de] fantasie
  • Het stimuleert zelfstandig spel

invitation to play invitation to play

Hoe bouw je een Invitation to Play voor (je) kinderen

Alles kan dienen als een uitnodiging om te spelen. Een tafeltje, gedekt met een theeserviesje, nep eten en een paar poppen is bijvoorbeeld de perfecte ITP voor een teaparty. Een paar schalen met daarin houten onderdelen is een mooie ITP, maar je kunt het ook doen met [gekleurde] rijst, pasta, linzen en bonen. Maar ook bakken met knijpertjes, steentjes, draadjes, lapjes en andere materialen nodigen uit. Een plank op tafel, met daarop klei in uitnodigende kleuren of mooie krijtjes nodigen je kind uit tot een fijne kunstzinnige sessie. Of wat dacht je van een wasbak met water, een paar bekertjes, wat babyzeep en een pollepel? Hieronder vind je nog wat tips om een Invitation to Play op te bouwen:

  • Kijk in de speelgoedkast van je kinderen en pak wat je inspireert.
  • Begin met het speelgoed neerzetten en kijk of er al ideeën te binnen schieten. Wordt het een kasteel? Een apekooi? Een theefeestje? Een toren? Een dierentuin? Een race- of treinbaan? Of “wordt het niks”: wordt het gewoon een verzameling aan mooie voorwerpen, in bakjes en koffertjes waar mee gefrut en getut kan worden?
  • Probeer het in rust op te bouwen en bij voorkeur als je kinderen even niet in de buurt zijn.
  • Als je ITP af is, laat je kids erop los. Als ze er niet gelijk op reageren, raak dan niet in paniek 😉 Sommige kinderen hebben een beetje hulp nodig om in het spel te komen. Je helpt bijvoorbeeld door ze uit te leggen wat ze zien “kijk, een tent! Wie zou daar wonen?” of: “Daarin woont een prinses en ik kom bij je op bezoek!” Of door gewoon alvast zelf te beginnen met spelen.
  • Als het een rommeltje wordt, laat het een rommeltje worden. Als je kindje het “mooi” en netjes wil houden, respecteer dat dan ook. Opruimen doe je samen als jullie klaar zijn of alleen, als je kind slaapt. Sommige ITP’s zijn zo mooi en spelen zo lekker, dat je ze langer laat staan.